medalja.JPGPosadka v sestavi Eva Vrevc, Ajda Novak in Manca Šustar si je z odlično vožnjo izborila 2. mesto na Evropskem mladinskem prvenstvu v spustu.

 

KZS, 26.7.2010

Evropsko spustaško srebro za mladinke

Slovenska mladinska reprezentanca v spustu se v teh dneh meri na evropskem prvenstvu v Kraljevu. Potem ko prvi tekmovalni dan ni bilo navdušujočih rezultatov, so za pravo veselje drugi dan poskrbele kajakašice v postavi Ajda Novak, Eva Vrevc in Manca Šuštar, ki so bile druge.

Po prvem dnevu, ko je bila na reki Ibar preizkušnja v klasičnem spustu, slovenski tabor z dosežki ni bil najbolj zadovoljen, a so nato drugi dan za uspeh poskrbele kajakašice Ajda Novak, Eva Vrevc in Manca Šuštar. Zaostale so le za Nemkami, ki so bile v Srbiji razred zase. Z odlično vožnjo so premagale na papirju močnejše tekmice iz Češke, Italije in Švice. Po prvih načrtih naj bi v ekipi kot tretja nastopila Anja Kancler, a se je vodstvo ekipe naknadno odločilo za Manco Šuštar. Ta je prvi dan nastopila le kot predtekmovalka, a imela hitrejši čas kot Kanclerjeva, zato je dobila priložnost nastopa na tekmi. Kajakaši so osvojili deveto mesto, kanuisti pa so bili peti.

Prvi dan je bil precej manj obetaven. Najboljšo uvrstitev je priveslala kajakašica Ajda Novak, ki je s precejšnjim zaostankom osvojila enajsto mesto, pohvalo pa sta si po oceni strokovnega vodstva zaslužila le še Peter Žnidaršič in Luka Žgajnar, ki sta imela izmed vseh Slovencev najmanjši zaostanek za zmagovalcem in sta zasedla 16. oziroma 18. mesto. Med kanuisti se je na 23. mesto uvrstil Žiga Taljat, mesto za njim pa je bil Saša Kovačič. Poleg enajstouvrščene Ajde Novak so nastopile še Eva Vrevc (14.), Anja Kancler (18.) in Nina Bizjak (19.).  Skromne rezultate so dosegli tudi kajakaši, kjer je bil na 21. mestu še najboljši Simon Oven, medtem ko je bil Maks Frančeškin 24., Tilen Hvala pa šele 37.

Razloge za nekoliko slabše predstave na posamični tekmi vodstvo ekipe pripisuje dejstvu, da se vse več mladih tekmovalcev zelo hitro specializira za slalom, redki treningi spusta pa slovenskih tekmovalcev ne uvrščajo v isto kakovostno skupino, kjer so Francozi, Nemci in Čehi. Drugi razlog je tudi mladost ekipe, saj je ena izmed najmlajših na prvenstvu, tako da imajo mladi slovenski tekmovalci še možnost pridobivanja izkušenj in boljših uvrstitev na prihodnjih tekmovanjih.

Otvoritev prvenstva v Kraljevu je sicer zaznamoval politično obarvan incident. Dva mladeniča sta namreč v hrvaške reprezentante vrgla steklenico in enega ranila, tako da je ta dobil nekaj šivov. Na tekmi je sicer nastopil in osvojil enajsto mesto. Napadalca je policija takoj prijela, zdaj pa v priporu čakata na novice, kakšno kazen jima bo dosodil sodnik, grozi pa jima kar od 2 do 5 let zapora.

Boljše posamične rezultate si slovenska reprezentanca obeta od sobotnih sprintov, kjer divja voda in kratka proga bolj ustrezata specialistom za slalom.