medalja.JPGNaši kanuisti Benjamin Savšek, Jure Lenarčič in Anže Berčič so na Evropskem prvenstvu za U23 osvojili srebrno kolajno.

 

KZS, 8.8.2010

Evropsko zlato za kajakašice, kanuistom srebro

V moštvenih preizkušnjah slalomskega evropskega prvenstva za mladince in mlajše člane, ki ga gosti nemški Markkleeberg, sta za veselje v slovenskem taboru poskrbeli ekipi mlajših članov in članic. V ženski konkurenci so se naslova evropskih prvakinj veselile Urša Kragelj, Eva Terčelj in Nina Slapšak, med kanuisti pa so Benjamin Savšek, Jure Lenarčič in Anže Berčič osvojili srebrno kolajno.

Za pravo navdušenje vseh članov slovenske ekipe so v Markkleebergu, kraju v bližini Leipziga, poskrbele kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Nina Slapšak, ki so z neverjetno finalno vožnjo prišle do naslova evropskih prvakinj. Drugouvrščene domačinke so Slovenke, ki so pred prvenstvom skupaj moštvene vožnje na treningu odpeljale le dvakrat, prehitele za skoraj štiri sekunde. Veselje ob koncu tekme je bilo neizmerno, prav tako pa ni manjkal niti tradicionalni kopalni obred nosilcev kolajn. Poleg dveh nekdanjih svetovnih mladinskih prvakinj v slalomu, Urše Kragelj (leta 2006) in Eve Terčelj (leta 2008), je zlato priveslala tudi Nina Slapšak, ki je bila po tekmi presrečna: »Nič nisem pričakovala, sem pa upala, da se bomo uvrstile na eno izmed prvih treh mest. Tako da je to zelo prijetno presenečenje. Zdi se mi, da smo v drugo štartale zelo sproščeno. Sama sem bila na začetku sicer malo manj skoncentrirana, ampak sem se potem zaradi tega še bolj potrudila.« Tretje mesto so osvojile Avstrijke.

Po lanski zlati kolajni so se kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič in Jure Lenarčič tokrat morali zadovoljiti s srebrom, saj so bili Nemci prehitri. Po polfinalni vožnji so bili Slovenci v najboljšem položaju, ko pa so v drugo prečkali ciljno linijo, je bilo opaziti nekaj razočaranja. »Razočaranje je bilo bolj nad mojo vožnjo, kot nad rezultatom. Vedel sem, da smo šli dokaj dobro, je pa res, da sem na začetku naredil nekaj napak, jih nato popravil, v spodnjem delu pa sem šel spet precej tvegano. Ostal je malce grenak priokus, ker bi lahko obranili naslov, ampak tudi drugo mesto je dobro. Moramo biti poraženi, da bi lahko napredovali,« je pojasnil Anže Berčič. Tretji so bili Slovaki. V finalu so nastopili tudi kajakaši Martin Albreht, Gregor Brovinsky in Anej Berlot, ki so bili peti. Zaradi 50 kazenskih sekund je izven finala ostala ekipa dvojcev.

Precej skromnejše dosežke pa so prikazali mladinci in mladinke. Nobeni izmed ekip, ki so bile na startu, se namreč ni uspelo prebiti v finale. Tako kajakaši Nejc Rusjan, Simon Brus in Matej Poljanec, kot kajakašice Nina Bizjak, Ajda Novak in Anja Kancler so namreč nastop v finalu zgrešili za eno mesto. Kajakaši so bili osmi, kajakašice pa šeste. Mladinska ekipa kanuistov v postavi Saša Kovačič, Luka Žganjar in Peter Žnidaršič je bila deveta.

V soboto sledijo še polfinalne in finalne vožnje v individualni konkurenci, kjer ima Slovenija kar nekaj kandidatov za odličja. Glede na prikazano pa gre največ pričakovati od kajakašic Eve Terčelj in Urše Kragelj, kajakaša Simona Brusa, dvojca Luka Božič – Sašo Taljat, kanuistov Benjamina Savška in Anžeta Berčiča.