V sredini aprila so se kajakaši na mirnih vodah zbrali v nemškem Duisburgu, kjer so potekale dodatne evropske kvalifikacije za OI v Riu, nato pa je na istem prizorišči sledil še prvi svetovni pokal. Jošt Zakrajšek je v finalu A na 1000 m dosegel 9. mesto, s čimer se mu je nastop v Riu izmuznil.

Po tekmi je povedal: »Počutje je bilo dobro, start je bil dober, ni pa bilo svežine, ki bi morala biti, da bi lahko držal stik z najboljšimi. Pozna se, da sta dva dneva preveč zame. Za napredek bo treba stopiti v stik s ‘sparing’ partnerji. Ti fantje se vsak dan merijo med sabo, letos sem to poskusil, a mi ni uspevalo. Ko sem prišel v cilj, je bila prva stvar, ki mi je prišla na misel to, da en dan lahko zdržim, drugi dan pa nisem več vajen takšnega napora. Če pogledamo, je na redkokaterem svetovnem pokalu čas okoli treh minut in pol oziroma pod tem. Že v polfinalu so bili časi okoli tega. V teh dveh dneh in treh nastopih sem pravzaprav funkcioniral na svojih 110-odstotkih. Nekaj rezerve bi lahko bilo v nekoliko drugačnem pristopu.«

Naslednji dan se je začel svetovni pokal, kjer je Jošt veslal v finalu B na 1000 metrov. Zasedel je skupno 18. mesto, saj je v cilj priveslal kot deveti kajakaš svoje finalne skupine.

»Lahko rečem, da sem postrelil že vse naboje in sem danes streljal s praznimi. Opravil sem tekmo, kakor se je dalo. Kaj naj rečem, sem zadovoljen. Zdaj je treba napolniti baterije, v Račicah pa napadati tista mesta, ki si jih želim osvajati in verjamem, da si lahko dokažem, kam sodim. Ciljam na finale,« je povedal Zakrajšek.
(Povzeto po KZS)

Zakrajšek še v boju za Rio, Vidovič obstal v polfinalu; Dejan Fabčič zanesljivo v finale parakajakaškega SP
Dejan Fabčič peti na svetovnem prvenstvu v parakajakaštvu, Joštu Zakrajšku se je Rio izmuznil
Špela Ponomarenko Janić in Jošt Zakrajšek uvodni dan svetovnega pokala v Duisburgu priveslala do finala B
Špela Ponomarenko Janić tretja v finalu B na 200 metrov, popoldne še do finala A na 500 metrov