Slalomisti na divjih vodah so opravili s četrto in hkrati zadnjo izbirno tekmo v slalomu na divjih vodah.

Tudi na četrti tekmi so mesta pri vrhu praviloma zasedali naši izkušenejši slalomisti, a mladi že začenjajo ogrožati starejše kolege. V moškem kajaku in kanuju sta tudi tokrat slavila Benjamin Savšek in Peter Kauzer. Savšek je v finalu kanuistov za 28 stotink sekunde ugnal Luko Božiča, na tretje mesto pa je priveslal Jure Lenarčič.
Kot četrti je izbirne tekme končal Anže Berčič, tako da bo imel pravico nastopov na tekmah svetovnega pokala, kjer ima Slovenija med kajakaši in kanuisti po štiri kvote.

Še na četrti tekmi je v kajaku slavil Peter Kauzer, ki se mu je na tokratni tekmi sicer najbolj približal Avstrijec Felix Oschmautz. Na tretje mesto je priveslal Luka Čižman. Poleg Kauzerja sta si mesto v reprezentanci zagotovila še Celjan Martin Srabotnik ter novinec v članski reprezentanci Niko Testen. Na četrtem mestu v razvrstitvi izbirnih tekem je uvrščen Vid Kuder Marušič in bo tako predlagan v ekipo za svetovne pokale.

V ženski konkurenci sprememb glede na pretekle sezone v predlagani ekipi ne bo. Urša Kragelj in Eva Terčelj sta si mesto v ekipi zagotovili že pred zadnjo tekmo, kot tretjo članico ekipe pa bo Abramič predlagal Ajdo Novak, ki se je uvrstila na tretje mesto, a ni povsem zadostila kriteriju odstotkovnih zaostankov glede na najhitrejše. Na zadnji izbirni tekmi je bila sicer najhitrejša Avstrijka Lisa Leitner, druga je bila Eva Terčelj, tretja pa Japonka Aki Yazawa.

Največje presenečenje pa smo doživeli v ženski konkurenci kanuistk. Naši najizkušenejši Nina Bizjak in Alja Kozorog sta namreč izbirne tekme končali kot tretja in četrta, saj sta ju presenetili mladinki Eva Alina Hočevar in Lea Novak, ki sta v zadnjih mesecih naredili velik napredek. Na zadnji tekmi je Kozorogova sicer zmagala, druga je bila Avstrijka Nadine Weratschnig, tretja pa Lea Novak.

Izbirne tekme so potekale tudi v konkurenci mlajših članov in mladincev, kjer pa končne podobe ekipe še ni, saj se bo Abramič o različnih možnostih naprej pogovoril s trenerji.

Na podlagi trenutnih razvrstitev bodo med kajakaši do 23 let nastopali Martin Srabotnik, Niko Testen in Vid Kuder Marušič, med kanuisti Žiga Taljat, Klemen Vidmar in Urh Turnšek, ki je sicer še mladinec. Med kajakašicami in kanuistkami sta v ospredju mladinki Eva Alina Hočevar in Lea Novak, med kajakaši mladinci Lan Tominc, Vid Oštrbenk in Ulan Valant, med kanuisti mladinci pa so trenutno na seznamu Urh Turnšek, Nejc Polenčič in Jaka Bernat.

Povzeto po KZS

Rezultati

Foto: Branko Frelih