Prvi vikend izbirnih tekmovanj v Tacnu so se za mesta v reprezentanci potegovali mladinci, mlajši člani ter člani. Mladinci so s tema dvema tekmovanjema zaključili z izborom (prvo je bilo v Solkanu, tekmovanje v Celju pa je zaradi previsokega vodostaja odpadlo). Od naših tekmovalcev se je v reprezentanco uvrstila le Lea Novak (tako v kajaku kot v kanuju). Lea se bo naslednji vikend borila še za mesto v članski ekipi, kjer je v soboto zasedla 3. mesto, v nedeljo pa 2.

V mladinsko reprezentanco so se uvrstili*:
K1ž: Lea Novak, Eva Alina Hočevar (KK Simon), Eva Jeklin (KKK Soške Elektrarne)
C1ž: Lea Novak,  Eva Alina Hočevar (KK Simon)
K1: Tine Kancler (KKK Soške Elektrarne), Lan Tominc (KKK Nivo Celje), David Rozman (KKK Nivo Celje)
C1: Tine Kancler (KKK Soške Elektrarne), Nejc Polenčič (KKK Soške Elektrarne), Urh Turnšek (KKK Nivo Celje)
C2: Vid in Maj Oštrbenk (KKK Čatež)

Mladince letos čaka svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v Bratislavi (18. – 23. julij) ter evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane v Hohenlimburgu (16. – 20. avgust)
* Reprezentanco mora potrditi še strokovni svet kajakaške zveze

 

 

Člani se bodo za mesta borili še ta vikend. Trenutno najbolje kaže Benjaminu Savšku, ki je zmagal v soboto in nedeljo. Pri kanuistih je boj zelo napet. Anže Berčič je bil v soboto tretji in v nedeljo četrti, Jure Lenarčič je bil v nedeljo drugi in v soboto peti.. Prav tako zelo dobro kaže Klemenu Vidmarju, ki je oba dni zmagal med mlajšimi člani v kanuju.

 

Pri kajakaših je bil Žan Jakše drugi v soboto in četrti v nedeljo med člani (pri mlajših članih pa je bil prvi oz. tretji), Vid Kuder Marušič je usvojil 2. mesto v nedeljo ter šesto v soboto med člani (v kategoriji U23 je bil drugi oz., tretji), Martin Albreht pa je zasedel drugo in sedmo mesto med člani.

REZULTATI – sobota
REZULTATI – nedelja

Foto: Urban Štebljaj, Facebook

KZS:
Savšek še v drugo najboljši na izbirnih tekmah
Po prvi izbirni tekmi v najboljšem položaju Kauzer, Savšek, Terčeljeva in Bizjakova

                                       Sistem izbora članske reprezentance v slalomu na divjih vodah (povzetek):

Način rangiranja za sestavo ekipe:
– rang znotraj kategorije se določi na osnovi zaostankov v odstotkih za zmagovalcem v kategoriji, ob upoštevanju slovenskih tekmovalcev,
– v izračunu ranga se tekmovalcem ne upošteva njihov najslabši rezultat,
– za končni rang se torej upošteva en rezultat manj od skupnega števila dobljenih
rezultatov

Bonus za uvrstitev v ekipo:
Tekmovalec/ka, ki v pretekli sezoni osvoji olimpijsko kolajno, oziroma individualno zlato kolajno na SP ali EP, ima v naslednji sezoni na izbirnih tekmah bonus dveh zmag
Individualna srebrna ali bronasta kolajna na SP ali EP ter zmaga v skupni razvrstitvi svetovnega pokala prinašata v naslednji sezoni na izbirnih tekmah bonus ene zmage

Sestava ekip:
Tekmovalci, ki se uvrstijo na prva tri mesta in so na izbirnih tekmah uvrščeni v predpisanem zaostanku 6% za prvouvrščenim na rangu znotraj kategorije, imajo zagotovljen nastop na EP in v prvem delu svetovnega pokala.

Upravičenost nastopa na prej omenjenih tekmovanjih v kategorijah C1Ž, C2M in C2MIX določi strokovni svet na osnovi zaostankov v %, glede na povprečje prvih treh slovenskih tekmovalcev v K1M na posamezni izbirni tekmi.
Okvirni zaostanki:
C1Ž: 50%
C2M: 25%
C2MIX: 25%

Tekmovalec, uvrščen na četrto mesto na izbirnih tekmah, je uvrščen v ekipo za prvi del svetovnega pokala. Pravica nastopa na svetovnem prvenstvu in v drugem delu svetovnega pokala:
– tekmovalec potrdi mesto v ekipi na svetovnem prvenstvu in v drugem delu svetovnega pokala z uvrstitvijo med prvih 10 na evropskem prvenstvu ali na eni od prvih treh tekem svetovnega pokala,
– za svetovno prvenstvo si mesto v ekipi lahko na EP in v prvem delu svetovnega pokala potrdita največ dva tekmovalca v kategoriji. Tretjega se določi po koncu vseh tekem svetovnega pokala.

Preberite si celoten pravilnik TUKAJ