Na Soči v Solkanu je med 25. in 28. avgustom potekalo evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane. Drugi dan so že podelili prve kolajne. Zdravljica je donela ob Soči v čast kajakaški ekipi, v postavi Simon Brus, Martin Srabotnik, Žan Jakše, ki so na domačem terenu zmagali v konkurenci mlajših članov. Slovenska trojica je kljub dotiku in posledično dvema kazenskima sekundama pristala na vrhu, s prednostjo dobre sekunde in pol pred Italijani in skoraj petimi sekundami prednosti pred Rusi.

Žan Jakše ob prvi kolajni s prvenstev ni skrival navdušenja: »To je moja prva slalomska kolajna, pa še na domači progi. Občutki so posebni. Super. Odpeljali smo tako, kot smo si zadali, imeli smo sicer en dotik, ampak kljub temu je bilo odlično odpeljano. Na vsakem tekmovanju imamo pričakovanja glede moštvenih voženj, ampak so razlike zelo majhne, tako da te ena napaka hitro lahko oddalji od vrha. V posamičnem nastopu bom morda lahko veslal bolj sproščeno, ampak še vseeno bo treba odpeljati kot je treba.«

Na zmagovalne stopničke so se povzpeli tudi kanuisti Tine Kancler, Jakob Jeklin in Urh Turnšek, ki so med mladinci priveslali do bronaste kolajne. Od Slovencev so bili boljši Italijani in Čehi.

Blizu kolajni so bili tudi kanuisti v konkurenci do 23 let – Klemen Vidmar, Žiga Taljat in Gašper Kovačič, ki so ekipno preizkušnjo evropskega prvenstva končali na četrtem mestu. Za bronom so zaostali za dobro sekundo.

Na startu sta bili še dve slovenski ekipi in obe sta osvojili šesto mesto. Kanuistke Nina Bizjak, Alja Kozorog in Lea Novak so veslale v konkurenci do 23 let, kjer so slavile Britanke, pred Špankami in Čehinjami, mladinska ekipa kajakašev, za katero so veslali Tine Kancler, Jakob Jež in David Rozman pa je bila prav tako šesta. (Povzeto po KZS)